2019-05-06 08:39:15

Posjet Zagrebu Dječjeg gradskog vijeća

U jutarnjim satima 11. travnja 2019. godine, Dječje gradsko vijeće Grada Solina, krenulo je u posjet glavnom gradu Republike Hrvatske.

U Zagrebu smo posjetili Arheološki muzej u kojem smo mogli vidjeti faraonove grobnice, etruščansku mumiju, papirus, zagrebačku lanenu knjigu, razno oruđe i posuđe te oklope mnogobrojnih plemena. U muzeju se nalazi i glava „Salonitanke“, simbola našeg Grada. Vraćajući se prema hotelu u kojemu smo odsjeli stali smo se odmoriti i zasladiti sladoledom u čuvenoj slastičarnici „Vincek“.

U glavnome gradu, nezaobilazni posjet bio nam je i Trg bana Josipa Jelačića. Sutradan, 12. travnja 2019. tijekom jutra smo se zaputili prema Gornjem gradu, a s obzirom da smo uranili obišli smo trgovački centar „Kaptol“. Nakon kupovine (i kave) prešli smo preko Kamenitih vrata, pomolili se i krenuli na Markov trg. Ondje smo imali priliku fotografirati se ispred povijesno značajne crkve svetog Marka, koja se nalazi u samom središtu istoimenoga Trga. Kada je došlo vrijeme, uputili smo se u Sabor Republike Hrvatske gdje smo se prošetali prostorijama i dvoranama nazvane imenima poznatih osoba naše hrvatske povijesti.

Dječje gradsko vijeće je u Saboru upoznalo saborske zastupnike Antu Sanadera, Božu Petrova, Nikolu Grmoju i još nekolicinu zastupnika. Ujedno smo otkrili da se u dvorani Ante Starčevića nalaze portreti svih predsjednika Sabora i velika slika „Božićnog Ustava“ akademske slikarice Jadranke Fatur. U Saboru smo susreli i dogradonačelnika Grada Solina, Ivicu Rakušića s kojim smo se fotografirali na popularnim stepenicama na prednjem ulazu u Sabor. Nakon Sabora smo otišli u obilazak Zagrebačke katedrale gdje smo posjetili grob blaženog Alojzija Stepinca te se pomolili za sretan i siguran povratak našim domovima.  

Lorena Gabrić i Luka Mandarić, 7. a

Više u fotogaleriji.


Osnovna škola Kralja Zvonimira Solin