preskoči na sadržaj

Osnovna škola Kralja Zvonimira Solin

Povodom Noći knjige 2024.

Povodom Noći knjige 2024. učenici 6. razreda održali su književnu čajanku

Poetsko popodne s Ivanom i Markom

 

Manifestacija Noć knjige pokrenuta je u Hrvatskoj 2012. godine kako bi se govorilo o čaroliji stvaranja i radosti čitanja knjiga. Cilj projekta je potaknuti kulturu čitanja i uvažavanja knjige kao jedne od najvažnijih sastavnica civilizacijskog i kulturnog rasta pojedinca i društva. Povod tome pružaju nam Svjetski dan knjige i autorskih prava (23. travnja) te Dan hrvatske knjige (22. travnja, odnosno dan kad je 1501. Marulić u Splitu dovršio Juditu.

Ove godine, također u travnju, obilježena je 150. obljetnica rođenja velike Ivane Brlić Mažuranić, majke prvog hrvatskog romana za djecu, a čak je cijela 2024., 500. godina od smrti Marka Marulića, posvećena ocu hrvatske književnosti.

Tim su povodom učenici 6.b razreda: Debora, Ema, Lara Marija i Marko, održali pjesničko popodne s Ivanom i Markom. Uz mirisnu šalicu čaja budući mladi knjižničari izražajno su čitali poeziju: Ivanine pjesme za djecu iz zbirke „Škola i praznici“, objavljene 1905. godine, te Markovu „Juditu“, koju su priredile Z. Perković Dodik i A. Tafra. Veliku podršku u kostimografiji dala nam je učiteljica Nataša Botica, razrednica 6.d razreda.

 

Fotografije

 


Dani medijske pismenosti 2024.

 Što želim imati u svojoj školskoj knjižnici?

Povodom Dana medijske pismenosti 2024. vrijedni članovi naše školske knjižnice iz 6.b razreda: Debora Bojanić, Ema Ninčević, Lara Pranjić, Marin Neveščanin i Marko Majstrović prošetali su našom školom među učenicima i učiteljima pa, uz pomoć školske knjižničarke Katarine Blagojević, snimili videozapis na temu Što želim imati u svojoj školskoj knjižnici?

 

Zaključili smo da ne želimo samo provoditi vrijeme u internetskom prostoru, već i u stvarnom svijetu želimo biti u knjižnici među prijateljima okruženi mirisom najboljih i najnovijih knjiga i stripova i uživati čitajući ih na tepihu, kauču te u fotelji ili dugo igrati brojne društvene igre u nekom prekrasnom kutku za čitanje.

Naši nastavnici, kako bi mogli što učinkovitije raditi s nama, žele što više najnovije stručne literature iz svojih područja, kao i one vezane za međupredmetne teme, uz klasične naslove trajne kvalitete.

Sviđa li ti se naš video? U traženju odgovora i stvaranju ovog priloga razvijali smo novinarske, istraživačke i digitalne vještine, drugim riječima, medijsku pismenost.

Reci - što može biti potpunije od toga?

 


Međunarodni dan darivanja knjiga 2024.

 

Na isti dan kad i Valentinovo obilježava se Međunarodni dan darivanja knjiga. I ne samo na ovaj jedan dan u godini knjige se našoj knjižnici daruju cijele godine, vjerujemo jer nas prepoznaju i vole djeca, mladi i odrasli.

Tako su nam knjige i slikovnice darovale članice: učiteljice Nataša Botica, Zlata Botić, Mirela Radić, Edita Kolombo, Tina Barić, spremačica Branka Vučić i pedagoginja Marilena Babić te predstavnici nakladnika: Igor Narandžić, Lidija Dominović, Mile Barić i Vedrana Polić.

Stoga, povodom Međunarodnog dana darivanja knjiga, ovoga puta naši donatori dobivaju darove, a to su prigodni reljefi koje su izradili naši učenici 5. i 6. razreda pod mentorstvom profesorice likovne kulture Ivane Hrgović. Uz zahvalnicu za njihov prijateljski i suradnički čin.

 

kolegica Nataša Botica pored dijela svoje donacije

 

reljefi za donatore

 

 


Najbolji na školskom natjecanju Čitanjem do zvijezda 2023./2024.

Najbolje učenice na školskom natjecanju Čitanjem do zvijezda prošle su na županijsku razinu

 

 

Od učenika viših razreda s najboljim rezultatima na školskom natjecanju Čitanjem do zvijezda na županijsko natjecanje idu s istim brojem bodova Marija Lupe Domazet i Debora Bojanić, 6.b, te kao treća Marija Gotovac, 7.a.

Učenici su se natjecali u poznavanju i razumijevanju sadržaja tri kvalitetne knjige za mlade, od kojih svaka na svoj način govori o obiteljskim odnosima mladih u spletu različitih situacija, pod nekim neželjenim životnim okolnostima: Zeleni pas, Nade Mihelčić; Trči, ne čekaj me!, Bojane Meandžije i Moja baka je zmaj, Melite Rundek.

 

 

Na zahtjevnijoj županijskoj razini 1. ožujka u Osnovnoj školi kneza Trpimira u Kaštel Gomilici, naša tročlana ekipa u ukupnom poretku završila je bolje nego prošle godine, u gornjoj trećini, na devetom mjestu.

 


Mjesec hrvatske knjige 2023.

 

Školska pobjednica Nacionalnog kviza za poticanje čitanja 2023.

 

 

U Međunarodnom mjesecu školskih knjižnica, listopadu, a također u Mjesecu hrvatske knjige koji traje od 15. 10. do 15. 11., školska knjižnica Osnovne škole kralja Zvonimira u Solinu uvijek sudjeluje na Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja: http://www.mhk.hr/kviz/

 

Svi zainteresirani učenici viših razreda naše škole najprije trebaju pročitati tri zadane, a  zabavne knjige, pa zatim riješiti državni online kviz iz knjižnice.

Za ovu, 2023., godinu učenici su trebali pročitati sljedeće strane naslove u vrhunskim prijevodima:

Volker Mehnert, Claudia Lieb: Alexander von Humboldt (s njemačkoga prevela Lara Hölbling Matković)

Stefan Boonen: Nahoče iz Wammerswalda (s nizozemskoga prevela

Svetlana Grubić Samaržija)

Frances Hodgson Burnett: Tajni vrt (s engleskoga preveo Ivan Ott).

 

Poslije toga, natjecatelji su odgovarali na igri znanja prateći poveznice u svakom pitanju; po tom putu upoznali su nove, zanimljive i važne internetske stranice s vrijednim i aktualnim sadržajima kojima se itekako isplati vraćati.

 

Na kraju razdoblja natjecanja iz svake se knjižnice u Hrvatskoj koja sudjeluje u ovom izvrsnom kvizu, izvlači po jedan finalist ili pobjednik između onih učenika koji su na sva pitanja točno odgovorili.

 

Tako je ove godine u našoj školi pobijedila Lili Gluić, 7.a razred! Čestitamo Lili, našoj dragoj pobjednici!!!

 

Također čestitamo i svim našim sudionicima kviza 😊 A svi ponovo imate novu šansu dogodine. Sretno!  


Međunarodni mjesec školskih knjižnica 2023. i najbolji čitatelji

 

U Međunarodnom mjesecu školskih knjižnica 2023.

dodijeljene pohvalnice najboljim čitateljima

 

Četvrtog ponedjeljka mjeseca listopada 1999. godine obilježen je prvi Međunarodni dan školskih knjižnica koji se osam godina kasnije protegnuo na cijeli listopad i prerastao u Međunarodni mjesec školskih knjižnica. Projekt je pokrenula Međunarodna udruga školskih knjižničara (International Association of School Librarianship – IASL), a u njemu od samog početka sudjeluju i hrvatski školski knjižničari.

 

                      

U Međunarodnom mjesecu školskih knjižnica, listopadu, pred razrednim odjelima školska je knjižničarka i ove godine svečano uručila pohvalnice i nagrade za naše najbolje čitatelje u razdoblju 2022./2023.

Prema podacima iz knjižničnog programa Metelwin te informacijama razrednika i učitelja hrvatskog jezika, najbolji čitatelji u našoj školi u školskoj godini 2022./2023. bili su:

Eni Banovac i Josip Remetin, 1.b

Duje Mandalinić, Ivano Crljen, Teo Rubić i Josip Komar, 1.c

Lucija Melvan i Andrija Joel Bojanić, 2.a

Lana Žižić, 2.b

Klara Grebenar i Marino Jončić, 2.c

Marta Gotovac, Martina Bradarić i Jakov Tokić, 2.c

Roko Cikatić i Natali Sedlar, 3.b

Luka Žuvela, Mateo Žuvela i Marijana Margaret Katić, 3.c

Katarina Tešija, Marin Grgić i Viktoria Buzov, 4.a

Jure Pavić, Matej Tarle, Nera Tokić i Lana Cvitković, 4.b

Leon Miličević i Marta Nola Cikatić, 5.a

Debora Bojanić i Marija Lupe Domazet, 5.b

Josip Božić Juras i Dora Ćatipović, 5.c

Gabriela Boban, 5.d

Jakov Matijaš i Marta Budimir, 6.a

Ana Orošnjak, 6.c

Gabriela Tešija i Ema Grubišić, 7.b.

 

Također smo uručili dvije zahvalnice najvećim pojedinačnim donatorima među učenicima, a to su Luka Ercegović, 3.c i Filip Ercegović, 6.b.

Fotografije s dodjele pohvalnica

Čestitamo najboljima!


Mjesec školskih knjižnica i Mjesec hrvatske knjige 2023.

Moj "naj" citat iz "Šegrta Hlapića" u 3. razredu

 

 

Najveće pohvale Ivani Brlić-Mažuranić koja je napisala prvi hrvatski dječji roman - Čudnovate zgode šegrta Hlapića, dali su u svojim kritikama dvojica od naših najvećih književnika, A. G. Matoš i A. B. Šimić, te kasnije svi ostali. 

Tako Matoš 1912. izjavljuje o njezinim ranim pričama za djecu da su “nesumnjivo najbolje u hrvatskoj i srpskoj književnosti”. A 1913. čitajući njezin roman o Hlapiću ostaje iznenađen “pri otkriću malog remek-djela” na koje nitko da upozori.

Za Ivanu (rođ. 1874., Ogulin - u. 1938., Zagreb) stalno se ističe da je bila unuka Ivana Mažuranića, političara, pjesnika i pisca (autora spjeva Smrti Smail-age Čengića i kongenijalnog nastavljača Gundulićevog Osmana) i prvog hrvatskog bana pučanina te da je bila, i porijeklom i udajom, ne samo iz bogate, nego i obrazovane, umjetničke i intelektualne, familije (uz spomenutog djeda članovi su Fran Mažuranić, Antun Mažuranić, Dimitrija Demeter...), ali možda se rjeđe spominje da je nakon 1. svjetskog rata, smrti majke i muža te odlaska odrasle djece od nje, živjela jako teško, pa se uzdržavala iznajmljivanjem nekretnine i baveći se poljoprivredom i ostalim brojnim poslovima na seoskom imanju, što je, uz narušeno zdravlje, previše otežavalo njezin spisateljski rad

Svejedno, pamtimo je kao prvu ženu članicu Akademije i kandidatkinju za Nobelovu nagradu te do danas jednog od najprevođenijeg pisaca iz Hrvatske.

Priče iz davnine kod nas su prvi put objavljene 1916., a već su osam godina kasnije izišle na engleskom, u Londonu i New Yorku. Poslije toga njezina dva najvažnija djela prevedena su na gotovo sve europske i američke jezike, i to u više izdanja. Nakon prijevoda na esperanto, 1998., s esperantskoga kao posrednoga prijevoda Čudnovate zgode šegrta Hlapića prevedene su i na japanski, bengalski, kineski, perzijski, vijetnamski i korejski – azijske jezike kojima govore milijarde ljudi.

U digitalnoj zbirci Knjižnica grada Zagreba slobodno možemo pregledati ili čitati neka od starinskih izdanja s prijevodima djela Ivane Brlić-Mažuranić, dostupnima kao javno dobro: https://digitalnezbirke.kgz.hr/?pc=i&id=19779

 

portret Ivane Brlić-Mažuranić

nacrtao Luka Žuvela, 3. r. (učiteljica Paula Munjiza)

 

Majka sedmero djece za koje je u početku smišljala priče, izvrsno se znala približiti djeci i zadiviti ih svojim pripovjedačkim sjajem, a ne samo odrasle velikane.

Da je tome tako, dokaz je već nekoliko godina, od početka rada naše škole, i aktivnost knjižnice s 3. razredima, Moj "naj" citat iz "Šegrta Hlapića", u kojoj izrađujemo naše unikatne, ručno rađene označnice, bookmarkere ili straničnike s njezinim portretom. Od ove smo godine počeli izrađivati i razredne zbirke citata s prvim ukrašenim incijalom. A za iduću, 2024., godinu, kad slavimo veliku obljetnicu - 150. godišnjicu njezina rođenja, želimo smisliti nešto novo.

Rezultate čitalačke oduševljenosti naših malenih izložili smo ovdje.

 

 

Izvori:

http://conference-pid-2016.hidk.hr/prijevodi/index.html

https://hbl.lzmk.hr/clanak.aspx?id=2866

https://hrcak.srce.hr/file/176592

https://povijest.hr/drustvo/kultura/ivana-b-mazuranic-svjetska-slava-i-prezivljavanje/

https://www.vecernji.hr/amp/vijesti/a-g-matos-je-ivani-predvidio-literarnu-sudbinu-velikog-andersena-1383839

(na sve navedene adrese pristupljeno je u listopadu 2023.)


Čitanjem do zvijezda 2022./2023.

Čitanjem do zvijezda 2022./2023. 

 

Čitanjem do zvijezda nacionalni je projekt poticanja kulture čitanja koji su pokrenuli školski knjižničari Međimurske županije i ima pozitivno mišljenje Ministarstva znanosti i obrazovanja te Agencije za odgoj i obrazovanje. U njemu sudjeluju brojne osnovne i srednje škole iz zemlje te škole hrvatske nacionalne manjine iz inozemstva.

Učenici viših razreda naše škole drugu godinu zaredom sudjelovali su na ovom natjecanju u znanju i kreativnosti.

Ovogodišnja je tema Volim London. Osnovnoškolci su trebali pročitati i razmisliti o tri djela vezana uz Ujedinjeno Kraljevstvo, a to su: Sherlock Holmes: Grimizna istraga, Arthura Conana Doylea; Zvijer iz Buckinghamske palače, Davida Walliamsa te Pekinezer Princ u službi njezina Kraljevskog Veličanstva, Krunoslava Mikulana.

U Osnovnoj školi kralja Zvonimira iz Solina školski kviz Čitanjem do zvijezda uspješno je održan u prosincu 2022. Učenice koje su prošle na županijski kviz bile su Debora Bojanić iz 5., Nika Klišanin iz 8. te Marta Budimir iz 6. razreda.

Također, učenica 7. r., Kiara Varjačić, izradila je plakat na krovnu temu Volim London.

Na županijskom natjecanju održanom ovaj mjesec, u ožujku, iako se još nije plasirala na državno natjecanje, naša je ekipa ostvarila rezultat bolji nego lani, a gori nego iduće godine (:

Pohvaljujemo sve učenike koji su se natjecali, i na školskoj i na županijskoj razini. Povećana marljivost i dodatni trud dobra su vježba za mozak, tako ocjene lakše rastu.

U to su uvjerene i učiteljice koje su uz knjižničarku sudjelovale u radu povjerenstva Kviza i/ili vođenju učenika: Ivana Hrgović, učiteljica hrv. jezika i književnosti, Ljubinka Grujin Vuletić, učiteljica likovne kulture, te Zdenka Veić, učiteljica glazbene kulture. Mi im se zahvaljujemo!

 


Kruna znanja 2022./2023.

Kruna znanja

 

 

Na početku 2. polugodišta tekuće školske godine, 2022/2023., učenici prvoga razreda na nastavi s knjižničarkom upoznali su se s knjižnicom, njezinom građom i uslugama.

Poslije kraće sumnje, složili smo se da ćemo u knjižnici knjige posuditi, a u knjižari kupiti. Odmah nam je bilo jasno zašto među policama i klupama nećemo trčati ni voziti role ni „skejt“. Isto tako nećemo jesti, a bome ni piti, iznad stranica knjiga.

Ali zato hoćemo, osim obavezne lektire, posuditi i druge slikovnice, dječje knjige i časopise, pa ih pažljivo čitati, zabavno učiti i provoditi slobodno vrijeme.

Na razini Škole ovogodišnja je tema kurikula kralj Zvonimir, zato je svaki učenik izradio svoj straničnik sa Zvonimirovim imenom u nazivu škole i knjižnice te pravom kraljevskom krunom – krunom znanja.

Straničnici 1. razreda

 


Čitalačka štafeta 2022.

Autor: Katarina Blagojević, 21. 12. 2022. 13:54

Čitateljska štafeta dio je većeg projekta Čitajmo nam, koji je planirala i provodi školska knjižnica tijekom školske godine 2022./2023. U ovoj je aktivnosti 2. razred vrijedno čitao kroz cijeli listopad, Mjesec školskih knjižnica, a također smo je prijavili u program manifestacije Mjesec hrvatske knjige, od 15. 10. do 15. 11. 2022.

Učenici 2. razreda Osnovne škole kralja Zvonimira u Solinu lančano su jedan drugom dodavali  slikovnicu s klasičnim dječjim tekstom Maca Papučarica, nagrađivane slovenske književnice Dese Muck, a u prijevodu na hrvatski Zvonimira Maljkovića, iz koje su čitali naglas sebi samima i svima onima koji žele pratiti njihov nastup „zauvijek“ zabilježen, da ne kažemo pohranjen, na videu. Red je zadiviti se njihovoj čitateljskoj vještini, jer do prije pola godine ovi su drugaši bili prvaši, koji su tek učili sva slova abecede. Sad su već čitali točno, čak tečno, moglo bi se reći - s izražajnošću malih glumaca.

U tom je tonu čitateljska štafeta uokvirena njihovim plesnim pokretima i pantomimom na razigranu pjesmicu za djecu Papučice, poznatog hrvatskog repera Vojka V. Rezultat je malo iznenađenje.

U nastavku možete pogledati video s učenicima 2.c razreda iz produženog boravka, na kojem čitaju: Ante, Klara, Luka, Marino, Marko, Perina, Sara i Tonka, a u čemu ih je jako dobro uvježbala njihova učiteljica Edita Zlatar. U plesu i pantomimi sudjeluju: Ante, Christian, Kate, Luka, Marino, Marko, Nina, Paula, Perina, Roko, Toma i Tonka. Oko tehničke izrade videa pomogla nam je učiteljica informatike Andrea Kavajin.

Također pohvaljujemo učenike, sudionike u čitalačkoj aktivnosti, a koje ćemo snimiti drugi put. Iz 2.a, kod razrednice Anite Gruice, to su: Andrea Matijaš, Andrija Joel Bojanić, Lovre Grubišić, Lucija Melvan i Sara Ninčević; iz 2.b, kod razrednice Zdravke Pletikosić: Laura Vuković, Luka Ivanković, Sara Glavinić i Žarko Vuković.

 


Knjige pomoćnice

 

Noć knjige 2021. u školskoj knjižnici

Knjige pomoćnice

 

 

 

Povodom ovogodišnje Noći knjige na temu Ljekovita moć knjige pozivamo vas na našu izložbu u organizaciji školske knjižnice - Knjige pomoćnice.

Jeste li znali da knjige mogu biti i knjige pomoćnice? Da, osim što nas uče i zabavljaju, knjige nam i pomažu. Postoje cijele, razne skupine knjiga koje su napisane za samopomoć i rad na sebi.

Koje nam knjige, točnije slikovnice, iz naše knjižnice mogu pomoći da se osjećajmo bolje, pametnije, mudrije, veselije, snažnije, hrabrije, strpljivije itd. ili da riješimo neki problem, pokazat će nam na online izložbi učenici 2.c razreda, razrednice Tine Barić.

Izložbu pogledajte ovdje:


Poduzetna djeca

Vesela radionica za izradu nakita

 

Vesela radionica za izradu nakita održana je u knjižnici 4. svibnja 2022. Vesele voditeljice vesele radionice bile su Debora Bojanić, Ema Ninčević, Gabriela Sedlar i Marija Barišić, učenice 4.b razreda.

Ove su učenice pokazale izuzetnu poduzetnost i inicijativu. Naime, na satu s razrednicom Inom Rajčić 4.b obrađivao je lekciju o poduzetništvu koja se toliko dojmila naših učenica da su poslušano odmah odlučile primijeniti pa su otrčale u knjižnicu i predložile svojoj knjižničarki Katarini da im pomogne organizirati poduzetničku radionicu. Tema radionice bit će izrada nakita, jer ga one već neko vrijeme vrlo uspješno oblikuju i to na različite načine.

Djevojčice su same smislile naziv radionice i napisale pozivnice koje su dijelile vršnjacima pod velikim odmorom, a vrijedno radeći u knjižnici napravile su i prekrasan plakat na kojem su čak izložile svoj nakit, oko čega im je malo pomogla knjižničarka.

Sve je to urodilo plodom. Odaziv je bio ogroman, neovisno o spolu. Zbog tehničkih uvjeta, mogla su se prijaviti samo prva 24 sretnika prema redoslijedu prijave. Na kraju je uspjelo ući  nešto više dječaka nego djevojčica.

Radionica je bila podijeljena u tri grupe za tri različita načina izrade nakita, a polaznici su se izmjenjivali onoliko koliko je to vrijeme dopuštalo. Drugim riječima, vesela radionica trajala je dva školska sata, no to se pokazalo prekratkim da bi žarko zainteresirani polaznici usvojili sve prikazane tehnike.

U nastavku pogledajte veselu galeriju

 

 


Sigurnost na internetu - od 1. do 4. razreda

Povodom Dana sigurnosti na internetu, od 9. 2. 2021. u našoj virtualnoj knjižnici možeš sudjelovati u najnovijoj zabavnoj aktivnosti za učenike, učitelje i roditelje.

Sigurnost na internetu

Internet je prostor u kojem se kreće jako puno ljudi.  

- Kako će se djeca kretati po internetu i ostati sigurna? 

- Najprije pokreni prezentaciju na Present (gore desno) ili na znak za play (trokutić) 

- Klikni i otkrij što se krije u knjigama, igračkama i računalu.

 

 

. . . 


Referentna zbirka - viši razredi

 

Referentna ili priručna zbirka

 

Referentna zbirka ili zbirka priručne literature okuplja djela koja su organizirana za brzo i lako nalaženje točnih i najvažnijih informacija: enciklopedije, leksikone, rječnike, atlase, pravopise, gramatike i ostale priručnike.

Putem donje sličice ova građa je na raspolaganju u našoj virtualnoj knjižnici, a u fizičkoj knjižnici možete je koristiti u čitaonici.

 

- Najprije pokreni prezentaciju na Present (gore desno) ili na znak za play (trokutić)

- Klikni i otkrij što se sve krije u knjigama i slikama.

 

 

. . . 

 


Prvaši uče o knjižnici

 

Prvaši uče pravila ponašanja u knjižnici

 

Povodom Mjeseca školskih knjižnica i Mjeseca hrvatske knjige, učenici 1.c, 1.b i 1.a razreda s učiteljicama Paulom Munjiza, Dubravkom Tripalo i Zlatom Botić naučili su što se u knjižnici posuđuje, a ne kupuje, što se sve može raditi, a što ne, i uopće puno toga o najvažnijim pravilima ponašanja u knjižnici.

Za uspomenu i buduće korištenje izradili su svatko svoj, autorski, straničnik ili bookmarker u obliku kravate, jer u listopadu, mjesecu bogatom godišnjicama, obilježava se još i Dan kravate.

Članske iskaznice bit će im podijeljene i straničnici vraćeni čim dođu po svoju prvu lektiru - do tada uživamo u njihovoj izložbi.

 

 

 

 

 

 

. . . 


Virtualni muzeji

Virtualni muzeji, virtualne izložbe - 

obiđi, riješi, pogledaj - 

povodom Dana muzeja – 18. 5. 2020.

(klikni na sliku te redom na sve oznake)


Kviz za Dan škole

Dan naše škole slavili smo 15. svibnja 2020.

Tim povodom školska je knjižnica pripremila kviz quizizz s većinom pitanja iz opće kulture.

Pozivamo te da ga zaigraš i zabaviš se!

Također možeš pregledati Flashcards s pitanjima i točnim odgovorima. (U ponudi imaš i brojne druge kvizove, a možeš ih stvarati i sam ako se prijaviš.)

Sretan ti Dan škole!!!


Izvanredna vijest – Moja “naj” knjiga!

 

Izvanredna vijest – Moja “naj” knjiga! – 23. travnja 2020.

Pohvaljujemo sve učenike  koji su se odazvali i sudjelovali na aktivnosti naše škole za Noć knjige 2020. https://nocknjige.hr/program.php?program_id=5225  Izvanredna vijest – Moja “naj” knjiga!

Ovdje, u galeriji, pogledajmo izvanredne vijesti - najbolje, najvažnije, najdraže, najsmješnije, ukratko “naj” knjige, a u nastavku, najljepše, najvažnije, najduhovitije, najcool, “naj” citate, prema sjajnom izboru naših učenika.

 

"NAJ" CITATI

 

Ena Čerina, 6.c:

“Nije važno kakav se netko rađa, već kakav postaje.”

. . .

“Um je bez ikakve sumnje čovjekovo najveće blago.”

. . .

“Sreću možemo naći u najmračnijim trenutcima, samo se treba sjetiti upaliti svijetlo.”

(Harry Potter i zatočenik Azkabana / J. K. Rowling)

 

 

Duje Latinčić, 2.R:

“Hvala vam na vašoj dobroti. Ja idem u svijet. Mislit ću na vas i pomagat ću svakome kao što ste vi meni pomagali. Vaš Hlapić”

. . .

“Bio je velik kao Hlapić, a plakao je jer je izgubio na paši dvije guske.”

. . .

“S jedne strane je išao Hlapić, sa druge Gita, a u sredini Bundaš. Giti na ramenu bila je papiga. To je bilo vrlo šareno društvo.”

                                                (Čudnovate zgode šegrta Hlapića / Ivana Brlić-Mažuranić)

 

 

Marijeta Žižić, 2.R:

“Jahanje u prirodi poseban je doživljaj. Konji mogu biti sjajni prijatelji, ali im tu ljubav treba uzvratiti na pravi način.”

(Životinje u prirodi)

 

Petar Mišković, 6.b:

Najdraži dijelovi knjige su mi:

Trebali su ući u školu, a da ih nadzornik ne primijeti. Na ispitivanju iz povijesti Pero je rekao „kvržica“ i po tome dobio nadimak „Pero Kvržica“. Pero družbi objašnjava kako se ponašati ako ih zmija ugrize ili ako se budu utapali. Družba Pere Kvržice se odlučila preurediti mlin koji je napušten šest godina.

 

 

Marin Simunić, 4.R:

“Ponekad moraš primiti udarac za dobrobit svih.”

(Timi Promašaj / Stephan Pastis)

 

 

Ani Andabak, 2.R:

“Samo prava ljubav može otopiti srce od leda.”

(Snježno kraljevstvo)

 

 

Klara Elez, 2.R:

“Draga gospojo, hvala vam na vasoj dobroti. Ja idem u svijet. Mislit cu na vas i pomagat cu svakom, kao što ste i vi meni pomagali.”

(Čudnovate zgode šegrta Hlapića / Ivana Brlić-Mažuranić)

 

 

Tina Kunac, 2.R:

“Najljepši su darovi oni koje netko sam izradi. Mnogo ljepši od kupljenih.”

(Anica i Majčin dan / Desa Muck)

 

 

Luka Kunac, 4.R:

“"Sve što će se dogoditi dogodit će se , a mi se s tim moramo suočiti kada za to dođe čas."

(Harry Potter i Red feniksa / J. K. Rowling)

 

 

Marijeta Topić, 2.R:

“Ovo je za gospođu Jumbo. Izvolite jednog dugo željenog mladog slonića!

Oh kakav dar! – radosno je klicala slonica. Gospođa Jumbo blistala je od radosti jer je napokon postala majka. ''

. . .

„Odjednom mali slonić kihne, a njegove uši koje su do tada bile sakrivene, podignu se u zrak. Bile su to ogromne uši, mnogo veće od ušiju odraslih slonova. Svi slonovi iz cirkusa nijemo su zurili u slonića. “

“Mama Jumbo nije marila za njihove šale. Legla je uz svog slonića i počela ga nježno maziti surlom. – Nije važno, ne plači! Kad narasteš bit ćeš najveći i najdivniji slon na svijetu! I zato ću ti dati ime jedno lijepo ime. Zvat ćeš se Dumbo! Slonić je zadovoljno nešto promrmljao i utonuo u san, tako siguran uz svoju mamu. ''

(Dumbo / Helen Aberson-Mayer)

 

 

Marta Šimić:

"Istina ,vozila je moped kao da je kaskaderka u cirkusu."

. . .

“RECEPT ZA MAMINU SPECIJALNU ZUBNU PASTU

Mačja bljuvotina

Dlake s madeža

Šišmiševi šmrklji

Starčeva ušna smola

Gnoj iz inficiranog čira

Bradavice

Paukove noge

Zmijski drek

Prljavština iz pupka

Žoharova jajašca

Dlake iz nosa

Kuhani gušteri

Sluz puža golaća

Zečji brabonjci

Crno između nožnih prstiju

Žablji hračak

Suhe kraste

Dražeje s okusom kave"

(Zla zubarica / David Walliams)

 

 

Leona Domazet, 6.b:

“Don’t worry, be happy!”

(Dnevnik Pauline P. / Sanja Polak)

 

 

Nina Matijević, 7.a:

Ovo je dijalog koji me najviše odveo u avanture sa Star Ladom. Ostatak neću otkrivati, već ako želite, pročitajte ovu zanimljivu knjigu prepunu pustolovina:

“Kamo Zack? - upitao sam prvo u mislima, a onda iz očaja naglas.

- Kamo ulazite?

- Čujem glasove... Odvode me na... razinu kratera.

- Na razinu kratera? Što to znači? Razinu kratera čega?”

(Moj brat-superjunak / Davd Solomons)

 

 

Antonio Salapić, 7.c:

Najsmješniji mi je odlomak pod nazivom “Metloboj“ kada je Harry htio tražiti time-out jer je shvatio da uopće ne vlada svojom metlom!

 

 

Alojza Propadalo, 6.a:

POLJUBILA  SAM  PAPIRIĆ  OD BOMBONA - „Rastali smo se nekako na brzinu, no nisam htjela dopustiti da mi to pokvari raspoloženje.

       Kad sam došla u svoju sobu, izvadila sam iz džepa papirić od bombona, pobožno ga poljubila, napisala na njemu današnji datum, brižno presavinula i stavila među listove dnevnika.

. . .

KATA IZ SREDNJEG VIJEKA - „Idemo na fejs”, predložila je Nataly. Ja sam htjela dovršiti naš posao, no Nataly je rekla da izgara od znatiželje da vidi ima li što u njenom sandučiću. Nije bilo ničega što već prije nije vidjela. Malo je pretraživala po Tommy Boyevim frendovima i naišla na jednu novu prijateljicu.

        “Gle, neka Hot Girl mu je prijateljica. Krava jedna“,  prosudila je Nataly i ljutito ugasila komp.”

(Imaš fejs? / Jasminka Tihi-Stepanić)

 

 

Luka Kokeza, 6.a:

„Wonkina tvornica čokolade bit će napokon otvorena za malobrojne sretnike.“

. . .

“A oko zidova, pola kilometra unaokolo, u svim smjerovima, u zraku se osjećao težak, gust miris rastopljene čokolade.”

. . .

“Znaš, dragi moj dječače, odlučio sam da ti poklonim cijelu tvornicu. Čim budeš dovoljno odrastao da možeš upravljati njome, čitava će tvornica postati tvoja.”

(Charlie i tvornica čokolade / Roald Dahl)

 

 

Daniela Grbeša, 6.a:

“Kad se male ruke slože…”

(Vlak u snijegu / Mato Lovrak)

 

 

Lucija Božić Kukić, 6.a:

‘’Stvarno mi ih je bilo dosta. Dala sam im još tjedan dana fore. Nakon toga, odlučila sam, Dora dolazi k meni. A oni nek’ si kupe svoje kompjutore. Na mojem će se moći igrati samo djed Branko kojem ionako ne pada na pamet prčkati po MOJIM, samo MOJIM stvarima.”

. . .

“Iako je prosinac prazničan, naradiš se više nego i jedan drugi mjesec. Od praznovanja se umoriš. Ipak, zamoran praznični prosinac donosi još nešto lijepo. Novu godinu koja ponovo počinje praznicima. Valjda zato da se odmorimo od prosinačkog praznovanja. Jedva čekam da završi praznični prosinac i počnu zimski praznici.”

(Drugi dnevnik Pauline P. / Sanja Pilić)

 

 

Ivan Tarle 6.a:

''Dragi moj Oraščiću, nemoj se ljutiti na brata; on te nije namjerno povrijedio. Inače je stvarno dobar dječak, samo je malo ogrubio od igre s vojnicima. Ja ću te njegovati dok ne ozdraviš, a kum će ti staviti nove zube. On ti je pravi majstor. ''

. . .

'' Vi ste mi jedini vjerovali i dali mi snagu da pobijedim kralja miševa. Primite njegove krune u znak zahvalnosti. ''

. . .

'' Dopustite mi da vas u ovim pobjedničkim trenucima povedem sa sobom i pokažem vam najčudesnije stvari koje možete zamisliti. Molim vas, pođite za mnom. ''

(Orašar i kralj miševa / Ana Grigorjev)

 

 

Lana Šundov 6.a:

''Snježne pahuljice postajale su sve veće i veće, sve dok naposljetku nisu sličile na velike bijele kokoši. Odjednom se saonice nagnuše i zaustaviše, a vozač se uspravi u punoj veličini. Krzno i kapa bijahu mu od samoga snijega. Pokazalo se da je ta blistavo bijela silueta zapravo visoka i vitka žena – nitko drugi nego Snježna kraljica.''

. . .

''Odavno želim tako milu djevojčicu – reče starica. - Vidjet ćeš, bit će nam lijepo zajedno. – I starica uze zlatni češalj i uroni ga u Gerdinu gustu kosu.''

. . .

''U jednoj ledenoj dvorani nalazilo se zamrznuto jezero, i nasred njega sjedila je Snježna kraljica. Pored nje je bio Kay, sav plav od hladnoće, ali on je nije osjećao jer mu je Snježna kraljica poljupcima otjerala studen. Zabavljao se skupljajući ravne komade leda i slažući ih u različite oblike. Bio je jako vješt i potpuno zadubljen u igru.''

(Snježna kraljica / Hans Christian Andersen)

 

 

Petar Jurišić Sokić, 5.b:

“„Dječacima sa sela liče ovi građani  na malu dječicu. Dječaci seljaci su pastiri. Ratari. Kosci. Žeteoci. Vinogradari i pčelari. Oni su radnici, đaci i vojnici. A ovi iz grada capaju goli potokom kao male patke iz Patkovca… “

(Devetorica hrabrih / Mato Lovrak)

 

 

Paola Vujević, 3.R:

“Pepeljuga je zamišljala da nosi haljine poput svojih polusestri. Ali kako bi uopće mogla otići na ples? Bila je prezauzeta kućanskim poslovima do kasno u noć, a osim toga nikada nije imala priliku naučiti lijepo plesati.”

. . .

“Pepeljuga je zaista izgledala prekrasno, a dok se gledala u zrcalo vidjela je da na sebi nema samo vrpcu sa kamenčićima već je stajala nasred sobe u prekrasnoj haljini.”

. . .

“Princ je bez riječi prošao pokraj ostalih gospođica i prišao Pepeljugi, uzeo je za ruku,  a orkestar je zasvirao valcer. Princ se zaljubio na prvi pogled u Pepeljugu.”

(San o kraljevskom balu / Walt Disney)

 

 

Leona Prlić, 6.a:

“Potrebno je mnogo više hrabrosti da se suprotstaviš svojim prijateljima nego neprijateljima.“

(Harry Potter i kamen mudraca / J. K. Rowling)


Dan planeta Zemlje

Dan planeta Zemlje22. 4. 2020.

(najprije klikni na sliku planeta Zemlje, a zatim klikni redom na šest oznaka)


Školska ambulanta

Roditelji sami odabiru termine sistematskog pregleda za buduće prvašiće u školskoj ambulanti online, putem aplikacije Terminko.
Link za naručivanje na sistematski pregled predškolaca je ovdje.

Priloženi dokumenti:
2024-25 4.R.xlsx

UDŽBENICI I DOM

Ovdje možete vidjeti popise udžbenika i drugih obrazovnih materijala koji će se koristiti u našoj školi u šk. god. 2024./2025.

Udžbenike nabavlja škola, a sredstva za njih osigurava  Ministarstvo znanosti i obrazovanja. 

Druge obrazovne materijale i pomoćna nastavna sredstva nabavlja škola, a sredstva za njih osigurava Grad Solin i Općina Klis.

Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Društvene mreže

Zvon i Mir
Projekt OŠ kralja Zvonimira
u suradnji s
@centar_izvrsnosti_sdz

     

e-Dnevnik

SPORT